Български лекарски съюз отправи обвинения към Български фармацевтичен съюз за позицията

...
Български лекарски съюз отправи обвинения към Български фармацевтичен съюз за позицията
Коментари Харесай

БЛС обвини фармацевтите, че всяват паника за отпускането на медикаменти

Български лекарски съюз насочи обвинявания към  Български фармацевтичен съюз за позицията им от през вчерашния ден, че с промени в разпоредба от НЗОК пациентите с предписания ще би трябвало да обикалят аптеки от 1 април.

" Пациентите не би трябвало да се трансформират в заложници на непознати ползи, маскирани зад паравана на положителната фармацевтична грижа. За следващ път сме очевидци по какъв начин БФС всява суматоха измежду обществото, възползвайки се от монополното си състояние, злоупотребявайки с толкоз сензитивна тематика - здравето. И зад това прозира нежеланието да бъде сбъднат ефикасен надзор при отпущането на лекарства, покривани от НЗОК ", считат от БЛС с шеф доктор Иван Маджаров.
 Промени при разпределяне на медикаменти с рецепта от НЗОК
Промени при разпределяне на медикаменти с рецепта от НЗОК

Да се провежда техническият надзор върху верификацията на медикаментите желаят от сдружението " Заедно с теб "

Във връзка с изказванието от страна на БФС, че " част от препоръчаните от НЗОК промени лимитират доста правото на достъп на пациентите до лекарствени артикули, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК, като ги задължават да получат артикули, които те не желаят ", желаеме ясно да заявим: " Въпросът за така наречен предпочитание на пациента, се взема решение само и единствено в кабинета на лекаря . Там се разисква лечението на пациента, там е мястото, където той показва своята воля, своето единодушие или противоречие с назначеното лекуване. Впоследствие в аптеката магистър-фармацевтът е задължен да извърши предписаното от лекаря.

Желанието на БФС да се разреши отпущането на по-малко количество от предписаните от лекаря в електронната рецепта медикаменти по Каса, може да компрометира лечебния развой, считат от там.

БЛС изрично поддържа напъните и на Министерство на здравеопазването и на НЗОК за преустановяване на тези недобри практики. Апелираме за повишен надзор от страна на всички държавни институции за съблюдаване на задължението за верификация на медикаментите , заплащани напълно или отчасти от НЗОК. Задължително е въвеждането на надзор по разпределяне и възнаграждение на лекарствените артикули, посредством подаване от страна на аптеката на верификационните кодове в НЗИС. Така ще се подсигурява проследимостта при отпущането на медикаменти до съответния пациент и ще се предотвратят възможни злоупотреби, сочи БЛС.
 НЗОК задължава при липса на медикамент, фармацевтът да го обезпечи до 24 ч.
НЗОК задължава при липса на медикамент, фармацевтът да го обезпечи до 24 ч.

НЗОК желае поради промени в наредбата

Фармацевтичните услуги са едни от дребното трансферирани напълно в частния бранш. БЛС пита: " Не е ли редно да помислим за нуждата от основаването на публични аптеки, било то общински или държавни? ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР